...
4,6 Google recensioner
4.6/5

Ekonomin i att investera i solceller & solcellstödet

Solpaneler Kungsbacka

Vad innebär Solcellstödet?

Vi inväntar tydligare besked från regeringen kring ändringen i solcellsförordningen och övergången från 20 till 10 procent för solcellstödet. Den nya gränsen är tänkt att gälla vid årsskiftet så det är inte många veckor att spela på. Ju tidigare branschen får någon typ av besked desto bättre. Varje dag med oklarheter är kostsamt för branschen. Infrastrukturdepartementets tjänstemän briefar politikerna på olika scenarier denna vecka.

Svensk Solenergi menar att Regeringen måste fylla på mer medel än de 260 miljoner som de redan har lovat. På så sätt kan alla i kön få solcellstödet – åtminstone företagen som inte kan göra grönt avdrag.

Grönt avdrag från årsskiftet

2021 börjar med solsken – införandet av det Gröna Avdraget är beslutat av riksdagen och det börjar gälla redan vid nyår! 15 % skattereduktion som kallas SolROT av Paneltaket för solelsinstallationer och 50% för energilager och laddboxar.

Igår antog riksdagen finansutskottets förslag till riksdagsbeslut 11 2020/21:FiU1, i vilket lag om förfarandet vid skattereduktion för installation av grön teknik ingick. Det gröna avdraget är alltså slutligen bestämt och börjar gälla från årsskiftet. Sedan får vi se vad som verkligen ingår i begreppet ”arbets- och materialkostnader”.

Skatt på egenanvänd el – Vad innebär det för solcellstödet?

Den 25e november 2020 kom regeringen med ett lagförslag om att höja taket för när skatt på egenanvänd el ska betalas. Nu är det ju från när du har en sammanlagd installerad effekt på 255. Enligt lagförslaget ska det från den 1 juli 2021 bli när du har en sammanlagd installerad effekt på 500 kW. Förslagen kommer att behandlas i finansdepartementets utskott under vintern och antagligen passera riksdagen under våren.

Svensk Solenergi menar att taket borde tas bort helt och hållet, som i nästan alla andra EU-länder. Det är orimligt att betala skatt på något man producerar och använder själv. Vidare ger energiskatten på egenanvänd el fastighetsägarna stora administrativa bekymmer. Svensk Solenegri berättar att skatten visserligen ska sänkas från 0,5 till 0 öre per kWh på egenanvänd el på små anläggningar (för den som har en installerad effekt på minst 500 kW), men skattskyldigheten ska finnas kvar. Det vill säga byråkratin försvinner inte med höjningen av taket.

Den stora solelboomen med fastighetsägarnas kapital kommer först när taket är borta helt och hållet. Finansdepartementet bör åtminstone utreda frågan om att ta bort taket helt.

Nyckeltal för investering

Nyckeltal för generella större anläggningar: ROI 7-8 år, produktion 1000 kWh/år / kW. Avkastning 12-18 %, investering ca 8-9 000 sek/kW.
1 st kW ger alltså cirka 1000 kWh / år. 1 st kW är cirka 3 st paneler.
Förutsättningar för projektering solceller: Säkringsstorlek, förbrukning och yta.
Ger ni alltså oss en kopia på elräkning och en fastighetadress kan Paneltaket alltså ge er ett bra estimerat investeringsbelopp asap.
Exempel: 100 kW, 100 000 kWh, avkastning 15 %, cirka 800-900 ksek eller 13-15000 sek/mån i 60 månader, återbetalningstid på 7-8 år, garantier 25 år, livslängd över 40 år, ökar fastighetens värde, ger en mycket bättre energiklass och energiprestanda på er fastighet samt ger ert företag en stor grön stämpel i miljötänket.

Referenser

https://www.regeringen.se/remisser/2020/11/remiss-av-promemorian-utokad-befrielse-fran-energiskatt-for-egenproducerad-el/

https://mailchi.mp/2e5414f70558/webbinarium-om-ursprungsgarantier-idag-kl-1300-vlkomna-7131972?e=d37b4dc4a3

https://www.svensksolenergi.se/