...
4,6 Google recensioner
4.6/5

Elever utbildas i förnyelsebar energi

Paneltaket i Kungsbacka Posten. "Eleverna får energi i undervisningen".

 

Både Norra Halland och Kungsbacka-Posten  skriver i vars en av sina tidningsartiklar om ett nytt projekt, vars mål är att öka ungdomars intresse och kunskap om förnybar energi och de yrkesmöjligheter som solcellsenergibranschen erbjuder. Projektet bygger på ett samarbete mellan Martin Johnsson, VD och projektledare på Paneltaket, Fredrik Eriksson som är energiingenjör på Kungsbacka kommun, Sol i Väst och Elof Lindälvsgymnasiets el- och teknikettor.

Projektets innehåll

Projektet innehåller en kombination av teori och praktik för att eleverna ska få testa och utnyttja de kunskaper som de lärt sig på lektionerna men också för att ge eleverna en bild av hur branschen ser ut. Det övas därför exempelvis på att installera solceller och eleverna uppmuntras att söka sommarjobb och praktikplatser inom den förnybara energibranschen. Eftersom solcellsenergin ständigt växer finns det en rad olika typer av yrken på både gymnasial och eftergymnasial nivå att välja emellan, där möjligheten till att både jobba i Sverige eller utomlands är stor. Här inkluderas allt ifrån elektriker och montörer till projektledare eller lärare. Eleverna på Elof Lindälvs får därför även tips om och insikt i de olika yrkesval och utbildningar som de kunde välja respektive vända sig till beroende på intresse och förkunskaper. Christian Frisk, el och energilärare menar på att denna expandering av yrkesmöjligheter förhoppningsvis kan locka allt fler tjejer till gymnasieprogrammen men också yrkesbranschen, som tidigare haft problem med att göra just deras utbildningar och yrkesgrenar attraktiva för tjejer.

Solcellsenergins framtid

Solcellsenergibranschen har därför stora framtidsmöjligheter med goda utsikter. Med det nuvarande fokuset på just miljö och hållbar energi menar Martin Johnson på Paneltaket att det finns gott om jobb i branschen och att det är en del av framtidens yrken. Solenergin har dessutom fått ett sådant lyft i popularitet att det har tagit den ledande rollen inom populär förnybar energi som tidigare tillhörde vindenergi.

Källor
http://kungsbackaposten.se/nyheter/eleverna-far-energi-i-undervisningen/

Norra Halland ”Solceller ska väcka ungas intresse för förnybar energi” tidningsartikel