...
4,6 Google recensioner
4.6/5

Hetaste trenderna inom solceller 2019 – Paneltaket

Solceller

Parker med solceller – solparker!

I november slog Göteborg Energi på stora trumman när de och några ytterligare aktörer invigde Sveriges största solcellspark på Hisingen i Göteborg. Nu ett halvår senare byggs en park på 5,8 MW i skånska Sjöbo. Solparker kommer mer och mer samt flera är intresserade av att investera i solparker. Paneltaket har finansieringslösningarna för detta!

Solpaneler

Var och varannan monter på Intersolar stoltserade med solpaneler på en bit över 20% i verkningsgrad. En hel del fabrikörer presenterade dessutom paneler på 400 W eller högre. Köper man ett solcellssystem 2019 är det sannolikt att systemet består av solpaneler med en verkningsgrad på mellan 17 och 19%. Det motsvarar solpaneler med standardformatet 1 x 1,6 m och med effekttal på mellan 270 och 300 Watt. Om man lägger till en slant kan man få tag på de mer exklusiva solpanelerna på marknaden med en verkningsgrad på strax över 21%. En rätt makalös utveckling från de ca 12% som vanliga solpaneler låg på för tio år sedan.

Ny teknik

Det är även uppenbart att vissa specifika paneltekniker börjar få ett brett genomslag. Tekniker som i princip alla större paneltillverkare visade upp i några av sina panelmodeller var half cells och bifacial. Dessa syftar båda på att få ut mer el från varje panel.

Half cells – eller halvceller – är precis vad det låter som: solceller som man har delat på två. Jämfört med en vanlig solpanel som består av 60 eller 72 solceller har dessa solpaneler alltså dubbelt så många halvceller: 120 eller 144 stycken. Den korta förklaringen är att man kan halvera strömmen (men bibehålla spänningen) i panelen. Detta genom att dela upp den i två delar med 60 eller 72 halvceller vardera. Eftersom att resistansen ökar med strömstyrkan i en panel så får man lägre energiförluster, och i och med det några procents effektökning. Det finns även andra fördelar med att göra paneler av halvceller, t.ex. att de blir mindre skuggkänsliga.

Till skillnad från vanliga solpaneler kan bifacial-paneler ta upp solljus även från baksidan av panelen. Detta kanske låter onödigt för någon som satt upp solceller dikt an mot ett mörkt betongtegeltak där reflektionen från bakomliggande material är minimal, men faktum är att även denna teknik håller på att bli mainstream. De mest lämpade applikationerna för paneler som tar upp ljus från båda sidor är i de fall paneler monteras fristående och där reflektionen från marken eller något annat material är hög, alternativt där det oftare är molnigt ute och andelen så kallat “diffust” ljus är hög.

Takintegrerade system med solceller

För de personer som vill bygga om sitt tak alternativt bygga nytt och ha solceller som ser ut som ett vanligt tak. En Grymt fin lösning som gör att ert tak kommer betala tillbaka sig till skillnad ifrån ett klassiskt tak.

Referenser

https://www.recgroup.com/sites/default/files/documents/whitepaper_twinpeak_technology.pdf

http://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/218305/local_218305.pdf

Solceller på egna huset eller i solcellspark?

https://solcellskollen.se/blogg/hur-effektiva-ar-solceller-2019-och-hur-ser-det-ut-om-tio-ar